Φωνοθεραπεία

 

 

 Η φωνή είναι ένα σύστημα από μύες, χόνδρους και συνδετικούς ιστούς, ένα μέσον έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου αλλά και μια νοητική διεργασία. Εκφράζεται από μια ιδιαίτερα ευάλωτη ισορροπία και των τριών αυτών επιπέδων λειτουργίας του ανθρώπου. Όταν υπάρχει ανισορροπία στο μυϊκό και στο νευρολογικό σύστημα, οι κινήσεις του φωνητικού μηχανισμού που άλλοτε γινόντουσαν συντονισμένα τώρα εκτελούνται με δυσκολία και κόπο. Άλλοτε πιέζεται συναισθηματικά το σύστημα, αποσυντονίζοντας και τα άλλα δύο συστήματα.

 

   Φωνοθεραπεία είναι η επιστήμη της φωνής που εκπαιδεύει για να επανέλθει στη φυσική και αβίαστη λειτουργία της. Η Φωνοθεραπεία πορεί να βοηθήσει σε επίπεδο πρόληψης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης. Υπάρχουν τρεις διαγνωστικές κατηγορίες όσον αφορά την αποκατάσταση της φωνής, οι οργανικές βλάβες(όζοι, κάλοι, παράλυση/ πάρεση φωνητικών χορδών, πολύποδες φωνητικών χορδών, νευρολογικές απθήσειςκ.ά), οι λειτουργικές δυσκολίες που οφείλονται στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη φωνή ( βραχνάδα, αστάθεια φωνής, φωνητική κόπωση, αδυναμία έντασης, μυϊκό πόνο στο λαιμό/αυχένα, δυσκολία στο συντονισμό αναπνοής κ.ά. και οι ψυχογενείς δυσφωνίες που προκύπτουν από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.

 

   Οι περισσότερες δυσκολίες της φωνής σχετίζονται με άτομα/ομάδες επαγγέλματα που καταπονούν σημαντικά τη φωνής τους, όπως: εκπαιδευτικοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές, πολιτικοί, ηθοποιοί, αλλά και σε παιδιά με βραχνή φωνή/οζίδια κ. ά.

 

   Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι που ανακαλύπτει κανείς πολλά στοιχεία του εαυτού του και των δυνατοτήτων του.

 

Μπαμπάτσικου Σταυρούλα,

Λογοθεραπεύτρια με ειδικευση στη Φωνοθεραπεία "Νους & Λόγος"