Δραστηριότητες που προάγουν την ομιλία και την γλωσσική ανάπτυξη παιδιών 4-6,σύμφωνα με την Αμερικανική κοινότητα Λογοπαθολόγων
Θέλετε να κάνετε ανίχνευση δυσκολιών σχετικά με την καθυστέρηση λόγου; Κάντε δωρεάν λήψη της εφαρμογής εδώ: https://doctorkids.gr/el/page/download_app
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε την πλήρη προσοχή του παιδιού σας όταν πάτε να του μιλήσετε.
- Να δείχνετε ότι καταλαβαίνετε αυτά που λέει το παιδί σας και να το επαινείτε.
- Να κάνετε παύσεις όταν μιλάτε. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στο παιδί σας την δυνατότητα να σκεφτεί και να απαντήσει.
- Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει το λεξιλόγιο του. Πείτε του μια νέα λέξη και δώστε του να καταλάβει και την σημασία της. Μπορείτε να την εντάξετε και σε μια πρόταση για να το διευκoλύνετε. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την λέξη όχημα αντί για αμάξι και να πείτε: Σκέφτομαι να πάρω το όχημα μας και να πάω στο σούπερ μάρκετ, νομίζω είμαι αρκετά κουρασμένη για να πάω με τα πόδια.
- Χρησιμοποιείτε τις έννοιες ‘’πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά’’. Και για τις αντίθετες λέξεις (π.χ ανοιχτό - κλειστό).
- Περιγράψτε ένα αντικείμενο στο παιδί σας και ζητήστε να σας το ονομάσει. Παράδειγμα: Τι είναι γλυκό, κρύο και το τρώμε το καλοκαίρι (παγωτό);
- Χρησιμοποιήστε εικόνες με διάφορα αντικείμενα και κατηγοριοποιήστε τα. Παράδειγμα: Το παπούτσι δεν μπορεί να πάει με την μπανάνα και το μήλο γιατί δεν είναι φρούτο.
- Δίνετε στο παιδί σας 2-3 εντολές για να εκτελέσει. Παράδειγμα: Πάνε στο δωμάτιο σου και φέρε μου το αγαπημένο σου βιβλίο.
- Ζητήστε από το παιδί σας να σας δώσει οδηγίες και ακολουθήστε τις οδηγίες για το πως θα κάνετε κάτι. Όπως για παράδειγμα να φτιάξετε έναν πύργο από τουβλάκια.
- Δείτε με το παιδί σας μια ταινία η ένα παιδικό και ρωτήστε το για τους χαρακτήρες, τι μπορεί να γίνει στην συνέχεια της ταινίας ή ποιό μπορεί να είναι το τέλος της ταινίας.
- Βρείτε αφορμές για καθημερινή ομιλία και εκμάθηση νέων πληροφοριών. Για παράδειγμα τι τρόφιμα υπάρχουν στο ψυγείο, τι γεύση έχουν (ξινό, αλμυρό, γλυκό) και τι χρώμα έχουν.
- Παίξτε με τα φρούτα και αναλύστε έννοιες όπως το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος.
Πηγή: https://doctorkids.gr